15 Temmuz 2011 Cuma

MALATYA-ERZİNCAN YOLU

KEMAH
Kemaliye’den, istemeye istemeye ayrıldıktan sonra, Karasu boyunca kuzeye doğru yol aldık. Yine bomboş denebilecek ıssız yollardayız. Bu kez manzaralara karlı dağlar güzellik katıyor.
Karasu boyunca ilerlemek, uzaklardaki Mercan ve Tecer Sıradağlarını görmek,  muhteşemdi.
Zirveli karlı sıradağlar Kemaliye-Kemah yolu
Kemaliye-Kemah yolunda Sıradağlar
Kemah
Kemah göründüğünde, insanın dikkatini kümbetler (anıt-mezarlar)çekiyor.
Emir Ahmed Mengücek Gazi (Melik Gazi) Kümbeti
Melik Gazi Türbesi ve diğerleri, Karasu ırmağı kenarında çevresine değer katan eski yapılar. Emir Ahmed Mengücek Gazi, melek gibi bir kişi olduğundan, böyle anılmış halk tarafından. Çok iyi korunmuş ve çevre düzenlemesi ile gençlerin buluşma yeri olmuş. Ben türbeleri gezerken, tarihi doku içinde kısır yapan neşeli kızlar grubuna rastladım. Kümbetlerin hemen yanında bir cami var. ‘Ölüm, ibadet ve günlük yaşam’ içiçe.  Bu doğallık harika.

Vikipedi’den bir alıntı: Kemah’ın Türklerin hakimiyeti altına geçmesi Malazgirt zaferinden (1071) kısa bir müddet sonra olmuş. Alp Arslan, Malazgirt zaferinden sonra kumandanlarından Emir Saltuk’a Erzurum ve havalisini; Emir Artuk Bey’e Mardin, Amid, Malatya ve civarını; Emir Danişmend’e Kayseri, Sivas, Tokat, Niksar ve Amasya’yı; Emir Çavudur’a Maraş, ve  Sarosu; Emir Mengücek’e ise Erzincan, Kemah, Şarki-Karahisar ve havalisinin fethedilmesini emretmiştir. Bunun üzerine Kemah, Erzincan ve ona bağlı yerleri zabteden Emir Ahmed Mengücek Gazi, Mengücek Beyliği’ni kurarak, müstahkem bir kaleye sahip bulunması dolayısıyla, Kemah’ı merkez yapmıştır.
Karasu, Kemah


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder